Мнения

Седмица след старта: Проблемите пред образованието са все повече

Учебната година в българските училища започна преди седмица за съжаление с няколко хиляди първокласници по-малко. Проблемите пред образователната система все така стоят.

Има сериозен дефицит на учители в цялата страна, като през последните 15 години преподавателите са намалели със 70%. Близо 4000 преподаватели се търсят в цялата страна, а една от причините за острата липса е, че над 5000 специалисти се пенсионират всяка година.

От друга страна, младите и току-що завършили преподаватели пък трудно се насочват към професията заради ниското заплащане. Това е и причината от догодина учителската заплата да скочи на 920 лв.

„Предметите, при които се усеща дефицит са в природните науки, математиката, информатиката и информационните технологии“, коментира  по телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Учителската професия е призвание и кауза, но идеалистичната представа някак помръква пред ниското заплащане. Именно това демотивира и младите преподаватели да бягат от системата на образованието. Как може системата да ги стимулира да останат?

„Искаме да увеличим поетапно заплащането на учителите и до края на четири годишния период то да стане двойно. Това е един от лостовете преподавателите да бъдат привлечени“, сподели в предаването зам.-министърът.

Най-голямото търсене на учители има и в най-големите градове, заради броя на учебните заведения. Търсене на кадри има в София, Пловдив, Велико Търново, Русе.

Източник: dnes.bg