Ученици Училища

Седмицата на професионалните умения започва с инициативи в цялата страна

Седмицата на професионалните умения започва днес с различни инициативи в цялата страна. Основните събитията през тези дни ще бъдат инициативите „Дни на отворени врати“, а акцент са възможностите за младите хора за обучение и кариера, които дава професионалното образование.

До 25-и ноември ще бъдат организирани открити уроци, демонстрации, срещи на известни възпитаници на професионалните гимназии с ученици, състезания по професии с участието на ученици, родители и представители на бизнеса.

Осем професионални гимназии и 5 средни училища с професионално обучение се включват в инициативата „Ден на отворените врати“ само в област Враца. Те ще отворят учебните си работилници през цялата седмица, за да предоставят възможност на учениците от V до VII клас да получат реална информация за изучаваните професии и да изпробват уменията си в учебните работилници.

Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии от Ямбол ще участва в Специализирано международна изложение „Текс Тейлър Експо 2018“ в Пловдив със щанд „Лека промишленост“. В дефиле „Пространство за идеи“ ученици от специалност „Фризьорство“ ще покажат изработени от тях прически, а учениците от професия „Лаборант“ ще демонстрират „Предизвикателства в химичната  лаборатория“.

Във Варна в кораборемонтен завод „Одесос“ ще се популяризират защитени специалности – „Електрообзавеждане на кораби“, „Корабни машини и механизми“, и специалностите, за които се очаква недостиг – „Ремонт на кораби“ и „Корабостроене“.

В област Монтана са организирани състезания „Млад фермер“ и за майсторско управление на автомобил и безгрешно решаване на листовки.
По време на инициативата „Ние се учим от най-добрите“ ученици от професионалните паралелки „Готвач“ и „Хлебар-сладкар“ в ПГ „Димитър Маринов“ и ученици от VII клас от основните училища в община Вълчедръм ще се срещнат с известен готвач и ще готвят заедно с него.

В Габрово съвместно с бизнеса ще бъдат показани възможностите за реализация в резултат на дуално обучение по специалностите “Мехатроника“ и“Автотранспортна техника“ в ПТГ „Д-р Н.Василиади“.
За всички инициативи има информация на страниците на професионалните гимназии, в Регионалните управления на образоването и на фирмите-партньори.

Източник: monitor.bg