Ученици

Седем представители на ученически парламенти взеха участие в събитие в Страсбург

На 23 ноември седем председатели на ученически парламенти, създадени към училища, включени в програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“ на Център Амалипе взеха участие в церемонията по поемането на председателството на Съвета на Европа от България  и организираният във връзка с нея Коледен базар.

Събитието бе съорганизирано от Европейската асоциация „Кирил и Методий“ и българското училище в Страсбург.

Българската група бе представена от посланика на Република България във Франция, Катя Тодорова и Христо Христов, организатор на събитието.

Учениците Стефан Станев (омбудсман в СОУ „Иван Момчилов“, гр. Елена, Стоян Петров (ПГЛПЕХТ, гр. Ямбол), Йорданка Георгиева (СОУ „Цанко Церковски“, с. Никола Козлево), Ангелина Грозева (СОУ „Неофит Рилски“, гр. Долна баня), Алберт Ангелов (СОУ „Хр. Ботев, с. Галиче), Илиян Неделчев (СОУ „Хр. Ботев“, гр. Тутракан) и Марти Драганова (37 СОУ „Райна Княгиня“, гр. София), ръководени от Десислава Стефанова, Център „Амалипе“ и Росица Иванова, секретар на НССЕИВ представи разнообразна програма. На фона на компилация на популярна българска и ромска музика учениците, облечени в автентични носии от различните етноси, сглобиха картата на България и споделиха десет интересни факти за ромите и ромската култура. След което последва етюд за любовта между българин и ромско момиче, представен от Стефан Станев и Йорданка Георгиева и китка от български хора, в които се включиха представители на Съвета на Европа и българското представителство в Страсбург.

След тържествената церемония учениците бяха приети от българският посланик и постоянен представител към Съвета на Европа Катя Тодорова, като разказаха за себе си, своите мечти и дейностите, които организират като председатели на ученическите парламенти. Г-жа Тодорова бе запозната и с цялостната дейност на Център „Амалипе“ като най-голямата ромска организация в България, работеща за интеграция и приобщаване на ромите.

Център „Амалипе“ се включи и в коледния базар в сградата на Съвета на Европа. Българският щанд бе украсен със стотици ръчно изработени картини, кукли, пана и картички, изработени в часовете по Фолклор на етносите – ромски фолклор.

Участниците имаха възможността да разгледат сградата и да научат исторически факти за създаването и същността на Съвета на Европа. Както и свободно време за разходка и забележителности в европейския град.

Учениците са част от групата „Големата работа“ и са селектирани по ясно определени критерии, които включват активно участие в ученическия парламент, иницииране на дейности и кампании за толерантност и продължаващо образование.

Програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“ е инициатива на Център „Амалипе“, осъществена с финансовата подкрепа на Тръст за Социална Алтернатива и обхваща над 170 училища от цяла България. Един от основните фокуси на програмата е овластяването на учениците и превръщането им в достойни български граждани с активна позиция.