Мнения Училища

СЕГА: 1/2 от училищата са с върнати за „изчистване“ STEM проекти

STEM

С три месеца – до 19 януари 2024 г. – е удължен крайният срок, в който училищата могат да подават проектите си за изграждане на STEM кабинети. Това съобщиха наскоро от просветното министерство във връзка с голямата програма за училищна STEM среда, която ще се финансира с над 500 млн. лв. по Плана за възстановяване, пише в. „Сега“. Оттам не отговориха кое е наложило удължаването на срока, но по всичко изглежда, че причина за това е изиграл големият брой училищни концепции, които са върнати за усъвършенстване – близо половината от всички.

Училищата кандидатстват за изграждане на STEM кабинети на два етапа – първо се подава концепция, която се одобрява от Националния STЕМ център (който може да я върне с предложения за доработка, както и се случва масово – бел. ред.), след което и пълният пакет финансови и други документи, който се оценява от Изпълнителна агенция „Програма образование“. Първият етап свърши в края на лятото, а вторият, при който учебните заведения вече трябва да са получили одобрена и подписана от директора на Национален STEM център концепция, следваше да приключи на 19 октомври т.г. 

Програмата е започнала със списък от 2271 конкретни крайни получатели – общински и държавни училища и центрове за подкрепа и личностно развитие, който е бил актуализиран на 2268 след преобразуване и закриване на няколко училища. „2290 са общо подадените проектни предложения в срок – 43 броя са кандидатите с повече от 1 проектно предложение, тоест 2246 концепции са в процес на одобрение след премахване на дублираните предложения“, отговарят от МОН в отговор на въпроси на „Сега“.

Оттам посочват, че през последните седмици приблизително 100 училища са преминали от първия етап (подаване на концепция) към втория етап на кандидатстване. „Още поне 1000 училища са в процес на изчистване на концепциите си, така че в следващия месец се очаква училищата масово да се включат във втората процедура на кандидатстване“, казват от МОН.

Пълният текст на публикацията четете тук.

Източник: СЕГА