Институции Мнения Училища

СЕГА: Училища отказват на ученици самостоятелна форма

Министерството на образованието нехае, че редица училища отказват да осигурят самостоятелна форма на обучение на желаещите ученици. Това става ясно от отговор на ведомството на въпроси на Ирина Манушева, която пита какво следва да направят родителите, които срещат затруднения по въпроса, пише в. Сега.

По думите ѝ все повече родители ѝ се обаждат притеснени, че не могат да намерят училище, което предлага тази форма на обучение. Същото се отнася и за детските градини. Самата тя искала преди години да запише най-малката си дъщеря на детска градина в самостоятелна форма, но не открила нито една такава в София. Затова я записала на самостоятелно обучение в предучилищна група в училище. „Проблемът е сериозен не само в страната, тъй като в някои градове самостоятелна форма не се предлага в нито едно училище, но и в София. Когато се уморих да звъня от училище на училище, попитах в РУО-София кои училища предлагат самостоятелна форма. Оттам ми отговориха, че не събират такава информация“, разказва Манушева. По думите ѝ някои училища въобще не знаят за тази законова възможност, разрешена още през 2016 г., някои пък погрешно обяснявали, че тя може да се приложи за всяка възраст, но не и за първи клас – нещо, което никъде не фигурира като ограничение.

РУО-тата няма как да не знаят кои училища предлагат самостоятелна форма, защото по закон тяхна експертна комисия, която включва и човек от Агенцията за социално подпомагане, следва да осъществява контрол на всеки учебен срок на организацията и начина на провеждане на изпитните сесии на домашните ученици и на резултатите от тях.

Пълният текст на статията

Източник: СЕГА