Институции Мнения Училища

СЕГА: СТЕМ кабинетите в училищата забуксуваха

STEM

Изграждането на СТЕМ кабинети във всички български училища до 2026 г. изглежда все по-проблемно. От над 2240 проекта за изграждане на подобни кабинети към момента са сключени само 338 договора, показват данни на министерството на образованието, поискани от „Сега“.

„Забавянето е фатално“, коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Наскоро той публикува гневно съобщение във фейсбук, в което директно заяви, че СТЕМ училищните кабинетите са катастрофирали в родната ни бюрокрация, колкото и от МОН да се оправдават с политически коректното: „има известно забавяне“.

За да може всяко училище да изгради свой СТЕМ кабинет, по Националния план за възстановяване и устойчивост миналата година бяха отпуснати безпрецедентните над 500 млн. лв. Кандидатстването започна през април 2023, като крайният срок за подаване на концепция за най-малките училища с до 200 ученици бе 21 юни, а за най-големите с над 400 деца – 21 август. Втора част от кандидатстването – подаване на цялостен пакет документи – трябваше да приключи до 19 октомври. Малко преди това обаче сроковете бяха удължени до 19 януари т.г.

„Накрая бяха останали около 60 директори с неподадени проекти. Говорих с всички тях и до края на срока всички подадоха своите проекти. Така и не разбрах защо срокът бе удължен, след като не беше нужно“, чуди се Стаматов. По думите му първото му забавяне е дошло от Националния СТЕМ център, през който минаваха проектите на първия етап – за одобрение на концепцията, главно заради липсата на достатъчно експертен капацитет. След което, проектите са отишли за оценка към Изпълнителна агенция „Програма образование“, в която и към момента са голяма част от проектите.

„Преди година са подадени над 2700 проекта за СТЕМ центрове (по информация от МОН някои училища са подавали повече от 1 проект, т.е. след премахване на дублиращите се проекти броят им остава 2246 – бел.ред.). Последва исторически дълго, бавно, крайно капризно проверяване от различни административни екипи. Едно връщане на проекти, едни обаждания от анонимни служители, едно натъкмяване. Сега от МОН тихичко твърдят, че има подписани над 300 договора за изграждане на центрове. Нещо като едни 10%. Другите чакат волята на администрацията. 12 месеца хората проверяват ли проверяват“, ядосва се Стаматов.

По думите му историческото забавяне е пропиляло правилното усвояване на предоставените още през 2021 година средства по Плана за възстановяване. Крайният срок, до който трябва да бъдат изградени СТЕМ кабинетите, е 2026 г.

По данни на Стаматов училищата със сключени договори са главно такива с огромна концентрация на уязвими ученици, т.е. „целта е да покажем пред Европа, че нещо се прави“. Този вид училища според него обаче и без това имат огромни затруднения в ежедневието си и без СТЕМ проекти нямат достатъчно професионален капацитет. „Това е груба грешка. Около 600 са училищата с много напреднал формат на управление на евро програми, на тях им е нужна една седмица, за да тръгне всичко“, казва той, припомняйки горчивия опит от преди няколко години – тогава в някои училища бяха изградени СТЕМ кабинети със средства по от национална програма, част от които обаче стояха заключени като историческа реликва.

„Сега всички мълчим, защото при служебно управление неудобните директори могат да бъдат по-лесни уволнени. Дори общини вече лобират: „Дайте на нас“, макар че те не би трябвало да имат някакво влияние при одобряването на проектите за СТЕМ кабинети. „Кашата е пълна и положението ще остане така, докато нямаме стабилно политическо управление“, казва Стаматов. Той отбелязва още, че забавянето се отразява и на стойността на самите проекти – ако преди 2 г. 300 хил. лв. за един проект са изглеждали достатъчно, сега за толкова пари могат да се извършат 3 пъти по-малко дейности заради поскъпналите цени на техника, строителство, труд и др. „Фаталното изоставане ще е за сметка на качеството“, опасява се той.

Въпреки сериозните проблеми в реализацията това е един от големите проекти по ПВУ, по който има реално изпълнение. Има големи схеми по плана, които още не са започнали.

Източник: СЕГА