Мнения Ученици

СЕГА: МОН ще предложи промени в учебните програми само за 8, 9 и 10 клас

След близо година усилена работа по преглед на учебните програми от 1 до 10 клас, която трябваше да доведе до реалното им облекчаване и оптимизиране, става ясно, че редакциите ще бъдат предимно козметични. Промените няма да са такива, че да доведат до писане на нови учебници, и вероятно ще засегнат само учениците от 8, 9 и 10 клас. Това се разбра от отговор на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов на въпрос на председателя на просветната комисия в парламента и бивш образователен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ, пише в.Сега.

Мащабният преглед на учебните програми започна през февруари т.г. при правителството на Кирил Петков, като мярката бе част от коалиционното споразумение между управляващите партии. Тогавашният министър акад. Николай Денков предприе мащабно допитване до ученици, родители и учители, които да откроят какво в програмите да бъде променено. В резултат на анкетите бяха установени редица слабости и бяха направени предложения за конкретни редакции. Работни групи в МОН трябваше да ги обобщят до края на октомври м.г., но вече два месеца от МОН не представят проекти за промяна на коя да е програма.

Депутатите неколкократно питаха какво се случва с прегледа на учебните програми. На последната просветна комисия Красимир Вълчев поиска да разбере зададена ли е конкретна задача към работните групи, които трябва да оформят проектите за промени – примерно програмите да бъдат облекчени, като отпадне дадено съдържание, или да има повече интердисциплинарност между различните предмети, или пък да се засили формирането на ценности. От отговора на министър Пенов се разбра, че няма конкретна зададена концепция, а по-скоро целта е програмите да се облекчат от ненужни факти. Думите му обаче наведоха на мисълта, че той не подкрепя мащабни промени в учебните програми, каквито бяха очакванията в началото, както и че такива няма да има.

„Моето мнение е, че ние не трябва да бързаме с едно фундаментално изменение в учебните програми, а може би поетапно, за някои от предметите, където имаме по-сериозни предложения за изменения, да акцентираме на тях“, посочи проф. Пенов. Той обясни, че само преди 2 г. са направени актуализации в програмите за 1 и 2 клас, както и в тези за 5-7 клас. „Това са все пак 2 години. Материята, свързана с учебните програми, не бива да се изменя ежегодно или през 2 г., защото действието на нормите, уреждащи тези въпроси, трябва да има по-дълъг хоризонт. Трябва да може поне един випуск да бъде обучен по нея, за да се преценят резултатите от предходния изменения“, коментира той.

По думите му МОН е в готовност да представи на обществото „тези изменения в учебните програми, които засягат първия прогимназиален етап“. „Едно смесване на недовършени, невлезели в сила учебни програми, би допринесло за още по-голяма тежест или объркване в системата“, заяви той. Не е ясно дали все пак известни промени няма да има и в програмите за 1-7 клас, но представени на последващ етап.

Пълният текст на статията: МОН не намери сили за сериозна промяна на учебните програми | СЕГА (segabg.com)