Институции Мнения Ученици Училища Учители

СЕГА: МОН предлага удължаване на учебната година 2022/23 г.

През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас да учат две седмици повече – за 1-3 клас учебната 2022/23 г. да се удължи от 31 май на 15 юни, а за 4-6 клас – от 15 юни до 30 юни. Това е предложението на просветното министерство, което ще бъде обсъдено на Отраслов съвет със социалните партньори, съобщи в. Сега. Министър акад. Николай Денков обяявил идеята на пролетната академия на директорите в Поморие. По думите му идеята е тези 2 седмици да се ползват за по-нестандартни методи на преподаване, проекти, излети навън сред природата, свързани с екология и биология часове и т.н.

По-рано Денков обяви, че подкрепя по-ранен старт на учебната година, за да имат учениците повече време за упражнения и затвърждаване на материала, а учебното време и ваканциите да бъдат по-равномерни разпределени. От екипа му вече предложиха 3 варианта за старт на учебната година – на 15-и, 7-и или 1-ви септември, при всеки от който се налага удължаване на годината за 1-6 клас с две седмици. От МОН обещаха да изберат този вариант, който събере най-голяма подкрепа от социалните партньори, като неколкократно потвърдиха, че следващата учебна 2022/23 г. ще започне на 15-и септември.

От думите на министър Денков пред директорите обаче се разбра, че МОН смята да пристъпи към удължаване на учебната година още този септември. Т.е. първият вариант на МОН за промяна на учебната година – при който тя остава на 15-и септември – да влезе в ход още през 2022/23 г. Все още става дума само за предложение на министерството, което ще се обсъжда на Отраслов съвет. За целта ще е нужна и промяна в закона, която ще бъде предложена за обществено обсъждане, какъвто е редът.

Пълният текст на статията четете във в.Сега.

Източник: СЕГА