Учители

СЕГА: Е-бележките ще важат със задна дата

Електронните бележки от лекар за извиняване на отсъствията на боледуващи ученици ще могат да се издават с няколко дни назад. Това увери министърът на електронното управление Александър Йоловски пред Нова телевизия, съобщи в. Сега.

„Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад“, коментира министър Йоловски. И даде конкретен пример: „Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени“, обясни той.

Много родители действително се опасяват как ще се извиняват отсъствията на децата им, ако не успея да ги заведат веднага на лекар. В момента личните лекари, след преглед в кабинетите, издават хартиени бележки със задна дата, макар медици да обясняват, че за издаването на подобни бележки няма изрична нормативна регламентация. А за новите електронни медицински бележки, които ще влязат в сила от 1 октомври т.г., първоначално се говореше, че ще се отпускат от датата, на която детето е било реално прегледано в кабинета от личния си лекар.

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви пред „Сега“, че за да може да издава електронни бележки за отсъствия със задна, трябва да има някакво указание, разпоредба или документ от министерството на здравеопазването, тъй като думите на министъра няма как да послужат като законово основание. „Когато детето се разболее в празничен или почивен ден, разбирам да се издаде бележка с 1-2 дни назад, но когато е в работни дни, защо? Кой поема отговорността за първите дни от заболяването? На мен могат да ми се обадят и от чужбина и да ми кажат какво ли не, как да съм сигурен, ако не съм прегледал пациента“, пита той. Според него най-разумно е през първите до 3 дни на заболяването родителите да могат да извиняват отсъствията на децата си – така естествено ще се избегне и струпването пред кабинетите на личните лекари, тъй като леките случаи въобще няма да стигат до тях, а при по-тежките родителите все ще успеят да отидат на преглед в рамките на 3 дни.

Източник: СЕГА