Ученици

Северозападът отчита по-малко първокласници

Тежката икономическа криза, която особено силно удари Северозападна България се отрази и на броя на децата, които тази година трябва за първи път да прекрачат прага на родното училище, информират местните медии.

Според последните данни от преди няколко дни със 75 по-малко са записаните в област Монтана. Това значи 1 154, докато преди 12 месеца са били 1 229, с преди още толкова – 1 269.

Между 50 и 60 по-малко ще пък те по предварителни данни на Регионалния инспекторат на министерството на образованието във Враца.

Обяснението е просто – демографският срив, който е особено ясно изразен в този район, както и миграцията към големите градове и към чужбина.

Тази година за първи път в училищата ще бъде въведено задължителна целодневна организация на работата за второкласниците. Същото ще важи и за всички класове от 1 до 8 при средищните училища. В Област Враца 40 училища имат готовност да приемат желаещите. Това значи и допълнителни работни места за учители и възпитатели, което на практика означава, че намалелият брой ученици няма да окаже толкова голямо значение на заетостта при педагозите.

Точният брой на учениците в първи клас ще стане ясен буквално на в дните след началото на учебната година, но според запознати, тенденцията към намаляване на броя им няма как да се промени.

Още по темата