Ученици

Световно предизвикателство за деца “Global Children’s Challenge 2012“

Световното предизвикателство за деца е здравна програма, насочена срещу обездвижаването и наднорменото тегло сред подрастващите. Основното й мото е „Накарай света да се движи!“. Целевата група са 8-12 годишни деца, на които програмата безплатно предоставя крачкомери и книжки „Стъпка по стъпка“, в които вписват ежедневните си постижения.

Похвално е, че България се нарежда на второ място след Обединено Кралство Великобритания в Европа по активност, тъй като 108 класа от 84 български училища са одобрени за участие в Световно предизвикателство за деца 2012, което стартира на 19.09.2012 и ще завърши на 07.09.2012 г.

В продължение на 50 дни участниците ще носят крачкомери и ще вписват броя на направените крачки в сайта на програмата, където ще се калкулират в километри и ще отвеждат онлайн в определена световна дестинация. Стартира се от Ниагарския водопад в Канада, преминава се през САЩ, Еквадор, Венецуела, Южна Африка, Мадагаскар, Уганда, Египет, Италия, Великобритания, Индия, Бангладеш, Непал, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Антарктида.

Посещавайки забележителности в тези страни, учениците научават географски и исторически факти, разглеждат фотоси, усъвършенстват езикови знания и дигитални умения. Увличат се да се движат все повече и повече, за да отидат по-далеч, привикват към по-активен начин на живот.

Тазгодишните участници са от: София, Благоевград, Монтана, Хасково, Русе, Бургас, Елена, Търговище, Сливен, Силистра, Айтос, Сопот, Карнобат, Любимец, Божурище, Враца, Харманли, Сопот, Ямбол, Разград, Ловеч, Пловдив, Варна, Димитровград, Перник, Нови пазар, Павликени, Пазарджик, Тутракан, Златица, Търговище и др. Половината от тях са участвали и миналата година и са горди, че са забелязани от организаторите и на един от рекламните постери е изобразен българският флаг. Това са начални учители новатори, които са си поставили за цел да завоюват и българска дестинация в листата.

Те основаха група във Facebook https://www.facebook.com/groups/129286693837272/  , маркираха на карта местоположението на участниците http://www.zeemaps.com/pub?group=412094&add=1 и учудват света с уменията си да общуват на английски език, с високите си дигитални умения и най-вече с уменията за съвместна работа и непрекъснатото усъвършенстване.