Институции

Световни гиганти се обединяват в борбата с детската порнография в интернет

Световният софтуерен лидер Microsoft и Гугъл ще обединят усилията си в създаване на програма, която автоматично да блокира двусмислените думи за търсене, които водят до незаконно съдържание свързано с изображения, показващи малтретиране на деца.

Информацията предава Дейли Мейл.

Решението на Интернет гигантите беше приветствано от премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който го определи като „значителен прогрес“. Ограниченията ще бъдат представени първо във Великобритания, след което ще бъдат разпространени до другите англоговорящи страни и 158 чуждоезични държави, в продължение на 6 месеца.

Любопитното е, че и двете компании в началото бяха казали, че блокирането на търсения не може да се прави и не трябва да се прави. Те твърдяха, че това е против основният принцип на интернет търсачката да блокира материал, дори и такъв, за които несъмнено се предполага, че се използва от педофили.

Търсачките Гугъл и Бинг и правоприлагащите органи са предприели действия след сериозни предупреждения от страна на правителството да се вземат мерки.