Мнения

Световната дигитална библиотека събира документи от целия свят

През април започна дейността си Световната дигитална библиотека (World Digital Library) – Уеб сайт, в който са представени дигитализирани милиони документи – всички от Библиотеката на Конгреса (фактически националната библиотека на САЩ – Library of Congress), както и документи на десетки други библиотеки от целия свят – Библиотеката на Александрия, Националната библиотека и архиви на Египет, Националната библиотека на Русия, Руската държавна библиотека, Националната библиотека на Франция, Университетската библиотека Йейл и др. Библиотеката е напълно безплатна и е свободно достъпна за всички потребители от целия свят.
 
Световната дигитална библиотека е създадена от UNESCO и с помощта на организации партньори от целия свят.
 
Световна дигитална библиотека ще даде универсален достъп до знанието и до културното наследство на човечеството, според проф. Джеймс Билингтън – инициаторът за създаването на библиотеката, бивш преподавател по история в университета Харвард и ръководител на Библиотеката на Конгреса от 1987 г. досега.
 
Уеб сайтът www.WDG.org и инструментите за работа с дигитализираните документи са на основните езици на ООН – арабски, китайски, английски, френски, испански, португалски и руски. Документите, които е възможно да бъдат четени в Световна дигитална библиотека (WDG) не са превеждани.
 
Милиони стари и уникални културни и исторически документи, някои от които само в един единствен екземпляр вече са достъпни за всички.
 
Проф. Билингтън е убеден, че макар и все още World Digital Library да не е световно представителна, тя ще привлече партньори и финансиране и ще се превърне в такава.
 

Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/