Мнения

Световната банка: Българската образователна система е силно разделяща!

Световната банка представи проучвания, свързани с демографската криза и начина, по който тя ще моделира икономиката ни до 2050 г., съобщава „Стандарт“

Дотогава се очаква страната ни да е загубила 1/3 от населението си, следователно трябва да се съсредоточим върху това малкото останали хора в активна възраст да имат уменията, с които да повдигнат нивото на икономиката, казва Виктория Левин от Световната банка. Ако през 2010 г. най-голямата група хора у нас е била между 34 и 39 г., през 2030-a най-много българи ще бъдат във възрастта от 50 до 54 г., посочи Левин.

Ако си дете от бедно семейство, шансовете ти след време да намериш добра работа са силно намалени. Българската образователна система е силно разделяща, посочва проучването на Световната банка. Разделението по оста бедни-богати започва още във възрастта първи – четвърти клас, като децата със сходни икономически възможности най-често попадат и в сходни училища.

Окончателното разделение по социално-икономически признак се оформя около седми клас с процеса на кандидатстване в гимназии. Това е и една от причините учениците в професионалните гимназии да показват ниски резултати – в много от тях често отиват деца от по-бедни семейства, които нямат материалната възможност да плащат за образователни услуги включително за частни уроци.