Институции Ученици

Светият Синод иска задължително религиозно образование

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно образование за всички деца – това са част от предложенията на Българската православна църква, които, според синодалните митрополити, трябва да бъдат отразени в новата Национална стратегия за детето.

Светият синод призовава Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете.

Църквата настоява, че никаква причина, освен здравословен проблем, не оправдава унищожаването на детския живот в утробата на майката и третирането на убитото дете като, цитирам, „болничен отпадък“. Забраната на абортите трябва да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза, се казва в становището.

Митрополитите изтъкват, че качественото образование трябва да включва задълбоченото познаване на Православието, което не само ще доведе до интелектуалното развитие на децата, но и ще им помогне в усъвършенстването на християнските добродетели.

Църквата не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция.

От Синода се обявяват и в защита на конституционните права на родителите и обръщат внимание, че някои от текстовете в стратегията дават възможност за лесното отделяне на детето от семейната среда, включително с активното участие на държавни чиновници.

Източник: banker.bg