Учители

СБУ иска бонуси за учителите, обикалящи по къщите

Директорите да дадат бонуси на учителите, които ходят на обходи за връщане в клас на необхванатите деца, препоръча националният лидер на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Това може да стане в рамките на допълнителното материално стимулиране, което е задължително вече няколко години и се изразява в изплащане на бонуси според възможностите на делегирания бюджет на учебното заведение. Най-често парите се дават за 24 май, 15 септември, Деня на народните будители, Коледа.

В първата една седмица екипите от различните институции, ангажирани в механизма за обхващане и задържане на децата в клас, работеха заедно, но сега учителите са оставени сами да се справят, каза Янка Такева. Преподавателки негодуват, че ходят сами из махалите с валериан в чантите, без да ги съпровождат полиция, социални работници или медиатор от малцинствата.

Когато се чу, че учителите ще получават допълнително заплащане за участие в екипите, другите ведомства се дръпнаха. Щом тези допълнителни пари няма да бъдат към заплатите, редно е директорите да намерят механизъм да възнаградят усилията на учителите, категорична е Янка Такева.

Тя подчерта, че и без допълнително заплащане те продължават работа по механизма и до момента в страната са обходени 120 000 деца, от които 75% се оказват в чужбина, а 17 000 вече са върнати в клас.

По данни на Областната управа в Пловдивска област от 12 089 деца в задължителна ученическа възраст, които обаче не посещават училище или подготвителна група в забавачката, в чужбина са 5524. Към момента 1145 деца от Пловдивско са върнати в клас в резултат на кампанията. За 2369 деца мерките не са дали ефект, а за други 3051 още няма информация.

Оттук нататък въпросът е как ще задържим тези ученици и за това има два пътя – поощрение или административни наказания за родителите, каза Такева. Според нея допълни пари за учителите, които работят в тази посока, могат да се заложат и в системата за диференцираното заплащане. За него ще има допълнителен ресурс догодина в рамките на 90 млн. лева. 

Източник: marica.bg