Мнения

СБУ – Велико Търново: Училищата в малките населени места са изправени пред предизвикателство

Училищата в малките населени места са изправени пред много сериозно предизвикателство. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Синдиката на българските учители във Велико Търново Антоанета Андреева. Тя посочи, че тази година основно образование са завършили и седмокласниците, което означава, че в училищата в малките населени места, които са предимно основни, няма да има осми клас. Така средствата за издръжка на тези училища ще намалеят.

Андреева съобщи, че от 1 януари 2018 година ще има нов начин за формиране на делегирания бюджет. Той няма да се определя единствено и само от броя на учениците. Ще бъдат включени нови показатели като брой паралелки, етнически състав на учениците, отдалеченост от големите населени места. По думите на председателя на великотърновския синдикат това се прави с цел да се заделят нови допълнителни средства към малките училища.

„В последните дни в медиите непрекъснато се говори, че в страната нови над 20 училища са пред закриване. И в нашата община има такива населени места, където има малко ученици. Тези училища, за да продължат да съществуват, се нуждаят от допълнително финансиране от страна на Общината. Всички трябва да работим за решаване на проблемите в образованието – и правителство, и Министерство на образованието, и синдикатите. Това е проблем на цялото ни общество и тези проблеми трябва да се решават от много институции – и Министерство на здравеопазването, и Министерство на вътрешните работи, и на финансите, т.е. всички онези институции, които имат отношение към образованието. Ако ние неглижираме дейността на българското училище и не решим неговите проблеми, след време ще бъде трудно за абсолютно всички и държавата ще има сериозни проблеми. Това е една инвестиция, чиито резултати виждаме след няколко години“, посочи Антоанета Андреева.

Източник: focus-news.net