Институции

САЩ и Великобритания имат водеща роля в световното висше образование

Харвардският университет оглави класация на висшите учебни заведения в 15 различни дисциплини, сред които история, медицина и биология, съобщава БТА, цитирайки ТАСС. Второто място е заето от Масачузетския технологичен институт с първенство в 12 направления, включително математика, химия и физика, а на трето е класиран Оксфордският университет, на първо място в 4 от категориите.

Класирането по предмети на университетите по света се провежда всяка година от британската компания „Куакуарели Саймъндс“ (QS). В него се състезават висши учебни заведения по 46 дисциплини, като по този начин се набляга върху качеството на по-задълбочени специалности.

В цялостния рейтинг водеща роля в световното висше образование имат университети от САЩ и Великобритания, които са лидери в 43 от общо 46 разглеждани дисциплини (САЩ – в 35, а Великобритания – в 8). Университетът във Вагенинген, Холандия е най-добър в света по предмета „Селско стопанство и лесовъдство“, Китайският университет в Хонконг – в „Стоматология“, Швейцарската висша техническа школа в Цюрих по „Наука за Земята и океанология“, а университетът в Сидни – подели първото място за „предмети, свързани със спорта“ заедно с британския университет в Лъфбъроу.

В челната десетка по общо количество предмети влизат Университетът в Кеймбридж с 36 дисциплини, Калифорнийският университет в Бъркли с 34, Оксфордският с 33, Станфордският с 32, Масачузетският технологичен институт с 21, Калифорнийският университет в Лос Анджелис с 14.

Източник: investor.bg