Институции Ученици

Сачева: Трябва контролиран достъп до личните данни на учениците

ДАНС да има достъп до данните в МОН за ученици, студенти и децата в детските градини. Това става ясно от проект, публикуван за обществено обсъждане.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева заяви, че и до този момент е имало запитвания за информационните масиви на ведомството.

„Информацията, която е искана е била свързана с чуждестранни и български студенти – за техния статут. Имаше и няколко случая за превенция на радикализацията на непълнолетни лица. Досега достъпът беше децентрализиран – на хартия, безконтролен. Сега трябва да се направи строго контролиран електронрн достъп”, допълни Сачева пред БТВ.

Юристът и експерт по защита на личните данни Фани Давидова посочи, че Концепцията за защита на личните данни не е да ограничи достъпа, а да събира само необходимата информация, за да може държавните органи да си свършат работата.

„Достъп до лични данни, свързани с националната сигурност се искат по определен казус с определени мотива. Не става въпрос всеки служител от ДАНС да звънне по телефона в МОН и да поиска достъп”, заяви Давидова и допълни, че едва ли промените ще бъдат приети заради влезлите в сила регламенти по GDPR.

По думите на Васил Николов – председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, промяната ще улесни работата на МОН, защото системата може да стане по-сигурна.

Източник: novini.bg