Институции Училища

Сачева: От 165 едва 30 бази в страната са подходящи за „зелено училище“

Гражданска организация настоява държавата да вземе спешни мерки за подобряване на малкото останали материални бази, където децата ходят на зелени училища. Сдружението“Национална гражданска инициатива“ твърди, че под различни форми се източват средства от дружеството“Отдих и спорт“, което е под шапката на МОН. Неговото актуално състояние беше разгледано от две парламентарни комисии- по образование и по правата на човека и жалбите, предаде  БГНЕС.

Ресорният заместник-министър по образованието Деница Сачева обясни, че държавното дружество е създадено през 2005 година и към този момент в страната има 165 почивни бази. От тях едва 30 са в състояние да посрещат деца – 11 планински и 19 морски бази. „Още при учредяването на дружеството е ясно, че не може да се отпускат средства за модернизация. Всички ремонти се извършват на базата на приходите от дейността. Към момента дружеството се финансира чрез договор, сключен с МОН на стойност над 4 млн. лева. Към юли в базите са почивали 29 276 деца“, отчете заместник-министърът. Сачева отбеляза, че е почти минимален интересът на училищата и детските градини към тези бази. Същевременно дружеството е в остра конкуренция с туроператорите.

От Националната гражданска инициатива упрекнаха МОН, че няма как да е голям интереса, след като на тези лагери нищо атрактивно не се предлага за децата. Сдружението посочи, че със собствени средства са разработили успешен модел в една от базите.

“Децата, когато отидат на тези бази нищо не правят. С извинение, баба ми така гледаше кокошките си – храни ги, затваря ги да си легнат и ги пуска безцелно по двора“, илюстрира ситуацията Ивайло Шопаски, секретар на Националната гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата”. Пред депутатите той обясни, че е поискал среща с образователния министър да разкаже какво е направено в почивна база „Шумнатица“ в Боровец. Такава среща обаче така и не е осъществена. Сдружението поставя един съществен проблем, който не търпи отлагане, коментира депутатът от БСП Ирена Атанасова.

„Самият факт за това, че от 165 бази има 30 говори за отношението на държавата по този проблем. Абсолютно съм съгласна, че туроператорите обикалят училищата, предлагат оферти, които за много от родителите са недостъпни“, изтъкна тя. Двете парламентарни комисии решиха на следващо заседание да изслушат подробен отчет за финансовото състояние на „Отдих и спорт“ в присъствието на граждани.

Източник: actualno.com