Ученици

Само 8 от 109 специалности няма да ползват матурите вместо изпит

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 година, съобщиха от висшето училище. Осем от общо 109 специалности в СУ няма използват оценките от матурите вместо изпит. Това са специалностите „Право“, „Медицина“, „Фармация“, трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“, както „Музика“, но и новата специалност във Факултета по начална и предучилищна педагогика „Музикални медийни технологии и тонрежисура“.

На 23 февруари започва участието на СУ в традиционната кандидатстудентска борса.

Вече се приемат заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет.

Крайният срок е 10 март за първата кандидатстудентска сесия и 19 май – за втората кандидатстудентска сесия. Кандидат-студентите могат да подадат заявления и онлайн в страницата на Софийския университет на адреса: https://online.uni-sofia.bg, на място в Ректората на СУ или в бюрата на фирмите в страната. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Първата изпитна сесия ще се състои в неделните дни в периода 19 март – 23 април, а втората – в съботно-неделните дни от 28 май до 25 юни.

Кандидат-студентите ще подават документи за участие в класиране и ще валидират информацията от кандидатстудентския си запис в електронизираната система лично или чрез други лица от 19 юни до 1 юли, без неделните дни, в Информационния център на Ректората.

Изключение ще има за кандидатите, които подават през електронния портал и заявят плащане през електронните системи, посочени във формуляра. За тях не е нужно валидиране на информацията на място в Ректората, тъй като системата автоматично генерира входящ номер за участие в класирането. Документи за участие в класирането ще се приемат и в офисите на фирми в страната до 30 юни.

Първият етап на класирането ще бъде обявен на 11 юли, вторият етап – на 18 юли, а третият етап – на 25 юли.

За четвърта поредна година в Стопанския факултет на СУ, като условие за кандидатстване за специалностите „Икономика и финанси“ и „Стопанско управление“, се приемат международно признати сертификати за ниво на езика В2 според Общата европейска референтна рамка за владеене на английски, френски и немски език.

С международно признати сертификати за владеене на английски се приемат студенти и в специалността „Хебраистика“.

Източник: dnes.bg