Учители

Само 6% от учителите имат компютърни квалификации

6% от българските преподаватели имат компютърни квалификации, а броят на ползващите компютър учители достига 20% и е крайно недостатъчен. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на форума „Е-образование за ИТ бизнеса в София“.

Учителската професия е професия, която трудно се обновява и трябва да имаме стимули, за да имаме нови поколения учители, каза още министърът.

Тя допълни, че учителите в България трябва по-бързо да достигат до по-високата степен на заплащане, защото у нас между 25 и 30 години се расте в учителската професия, докато се достигне максималното заплащане.

В Полша и Литва, които скоро са направили своята реформа, това става между 10 и 15 години.

Кунева каза, че у нас има електронни учебници и те могат да се ползват и от учителите, и от учениците, но отбеляза, че остава и хартиеният учебник. Сега ние живеем в три епохи – на печатните издания, на интернет и на социалните мрежи, отбеляза министърът, пише БТА.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че днес младите хора и учениците мислят дигитално и няма как да си представим, че образованието, учебните планове и учебниците ще останат във „втората революция“, а младите хора да са част от „третата революция“.

В София сега няма училище, в което да няма интернет, компютърни кабинети, мултимедия и интерактивни дъски, а само преди три-четири години малко бяха училищата с такава инфраструктура, каза кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че приключва цялостната модернизация на Софийската математическа гимназия и отбеляза, че успехите на това училище се дължат на опитните преподаватели, които подготвят учениците, печелещи медали от международни олимпиади.

Източник: dnes.bg