Ученици

Само матура за 91 специалности в СУ

Преди два дни стана ясно, че във факултета по славянски филологии в Софийския университет ще може да се влиза само с матура и така специалностите, които могат да се изучават в най-стария роден ВУЗ с приемен изпит от зрелостния тест станаха 91.

Специалностите, където матурата не важи в момента са право, международни отношения, археология, славянска филология, балканистика, журналистика, връзки с обществеността, книгоиздаване и медицина.

Тези, които ще разчитат на матурите за влизане в специалност, поставена високо в листата им обаче не трябва да бързат да се радват. При смятане на състезателния бал оценките от държавните изпити ще носят по малко точки от 0,5 до 2 в сравнение с бележката от изпита. Т. е. преди кандидат-студентът да подаде документи, да прецени дали успехът от дипломата и матурата ще му е достатъчен да влезе в желаната специалност или да си опита късмета и на изпит, уточнява в днешния си брой „Труд“.

Същинските процеси по кандидатстване в СУ започват на 27 февруари, когато започва подаване на документи за предварителна сесия. Крайният срок е 16 март. На 25 март, неделя, ще се проведат предварителни изпити по писмен журналистика, физика, музикален инструмент, пеене и философия. На 1 април е този по български език и литература. На 8-и е математиката, а на 22-ри е изпитът по история. За втората сесия документи се подават до 8 юни.

Новината от вчера е, че се завръща устният изпит по журналистика. Причината е, че много от студентите имат проблеми с комуникацията – определено „черна точка“ за всеки мераклия за журналист.

От ВУЗ-а отново уточниха, че увеличение на семестериалните такси засега няма да има. Цената на явяването на изпит е 30 лв на кандидат. Все още няма яснота колко студенти ще бъдат приети тази година.

„Стената на плача“ официално ще се обновява на на 30 юли, на 7 август и на 14 август.

Ако останат места, ще има и допълнителни турове. М. г. бяха СУ обяви още две класирания през есента. По всяка вероятност ще има и най-малко едно допълнително.

Още по темата