Мнения

Само една седмица лятна ваканция!

Една седмица след началото на лятната ваканция е добре да подканим децата да разлистят задължителните книги за четене или да порешават задачи, които са ги затруднили през изминала учебна година, или са дадени за домашно, съветва в интервю за БТА психологът Красимира Костадинова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Желателно е да се чете всеки ден по малко, особено ако броят и обемът на книгите е голям, а когато родителите имат повече свободно време, да се обсъжда прочетеното, смята специалистът. Според Костадинова доучването през лятната ваканция е допустимо.

Психологът съветва да не се претоварват децата през лятото, въпреки че през учебната година има достатъчно време за почивка, защото освен ваканциите, се събират допълнително още около 40 неучебни дни.

Подходите на възрастните към ваканциите често са в двете крайности. Едните смятат, че ваканцията е само за почивка с мотива, че през учебната година децата са претоварени, другите държат децата им не само стриктно да изпълняват поставените от учителите задачи, но и допълнително да се упражняват. Трети наблягат на четенето на книги, което за тях е важно.

Източник: dnes.bg