Ученици

Само двама седмокласници с пълни шестици по БЕЛ

Само две пълни шестици са изкарали столичните седмокласници на изпита по български език и литература, сочи статистика на регионалния инспекторат.

В същото време 1904 от общо 17 000 двойки по математика за страната са получени от софийските ученици. На практика статистиката сочи, че всеки четвърти столичен седмокласник е с двойка по математика, което ще му попречи да кандидатства в гимназия. Това вероятно ще свали баловете за прием тази година.

Пълните шестици по математика тази година са 17, като 10 от тях са изкарани от момчета. Само едно дете има резултат между 5,990 и шест. При слабите оценки повечето са написани на момчета – 1046, съобщава „Стандарт“.

Това вероятно увеличава шансовете на силния пол да се класира там където училището приема по квоти, както е обичайно в добрите езикови гимназии.

Слабите оценки по български език са под 500. Нито едно дете няма пълна шестица и на двата изпита. С най-висок сбор от оценките на двата теста е момиче, при което общата оценка по математика и български е 11,93 при възможен резултат 12. 393-ма обаче са се оказали с двойки и на двата изпита.