Училища

Само в 700 български училища има психолог или училищен съветник

Само в 700 български училища има психолог или училищен съветник. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Иван Пейчев, училищен психолог на НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец. По думите му само в 1/3 от учебните заведения в България има такива специалисти. За област Велико Търново броят им е около 40.

Той посочи, че новият Закон за училищното и предучилищното образование прокарва политика, според която във всяко училище да има назначен психолог или педагогически съветник. Според Иван Пейчев работата на училищния психолог е специфична и комплексна.

„Нашата работа е свързана не само с деца, но и с други учители, други педагогически специалисти. Пряка работа имаме и с ръководството на училището, защото ако нямаме подкрепа на ръководството на училището, в което работим, няма как да прокараме политики за закрила на детето, политики за психично здраве, политики за приобщаващо образование. Но от друга страна не смятам, че има разлика между нашата работа и работата на учител по български език, защото всички работим с деца и всички се стараем да възпитаме едно добро поколение, защото все пак ние сме на училище заради децата, а не те заради нас“, допълни Иван Пейчев.

Източник: focus-news.net