Институции

Рязко ограничават интернет достъпа на тийнейджърите в Европа?

От 2016 г. милиони европейски тийнейджъри може да останат без достъп до Фейсбук, Инстаграм, Гугъл, Снапчат, Туитър и дори електронна поща, oсвен ако няма изрично и доказано съгласие на родител.

След съгласуване във вторник между държавите членки на ЕС на 17 декември Комитетът за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се очаква да гласува промени в законодателството за личните данни, които ще забранят онлайн регистрациите за потребители под 16 години освен с доказано съгласие на родител. Така в началото на 2016 г. Европейският парламент се очаква да гласува предложените промени и държавите членки ще имат 2 години на разположение да въведат новите мерки.

Идеята на европейските законодатели е да се засили защитата на децата в интернет, но на практика може да се получи обратният ефект, посочват експертите. Досега законната възраст за ползване на социални мрежи и други регистрирани услуги в интернет беше 13 години. Въпреки това децата масово се регистрират с фалшива възраст. Вдигането на законната възраст ще доведе до още по-масово регистриране с фалшива възраст.

Джанис Ричардсън, която доскоро координираше европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe изтъкна пред в. „Гардиън“, че „вдигането на възрастта за родителско съгласие от 13 на 16 навършени години ще лиши младите хора от редица възможности за образование и социализиране, без да доведе до по-голяма (а даже ще намали) тяхната сигурност онлайн.“

Изпълнителният директор на американската организация за онлайн защита на децата ConnectSafely Лари Маджид каза: “Ефектът ще бъде забрана на достъпа за значителен процент млади хора, и то най-уязвимите, които няма да могат да получат родителско съгласие по различни причини.“

Източник: safenet.bg