Ученици

Рязко намалява броят на отпадащите ученици, включени в дуално обучение

Рязко е намалял броят на отпадащите от училище ученици, включени в дуално обучение в професионалните гимназии. Учениците по него сключват трудов договор за работа и това се отразява положително в намаляването на техните отсъствия и закъснения в училище, каза Петя Евтимова – ръководител на българо-швайцарския проект за дуално обучение ДОМИНО, цитирана от БТА.

Евтимова взе участие в съвместното заседание по темата на три образователни комисии – образователната, социалната и икономическата. Тя съобщи, че всички директори на професионални гимназии, включени в проекта, са напълнили паралелките си с ученици, което не винаги се случва при останалите професионални гимназии.

От три години у нас се осъществява проектът ДОМИНО и в него участват 170 фирми, като 42 процента от тях са големи компании, 30 процента са средните фирми, а около 20 процента са малките компании, предлагащи дуално обучение за ученици, предимно в туризма и хранителната промишленост, каза Евтимова.

Тя уточни, че 81 процента от тези фирми са изцяло български, а 19 процента са изцяло на чужди инвеститори у нас – от Швейцария, Италия, Германия, САЩ.

Дуалното обучение е образованието на бъдещето и затова е важно то да продължи извън проектите и да се въведе в национален мащаб, а не само в отделни професионални гимназии и райони, каза председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов каза, че трябва да се намери мястото на трудовите договори на учениците в дуалното обучение – дали те да са в Кодекса на труда, или да са в специален закон, както е при специализацията на лекарите.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че може да се направят промени в Закона за професионалното образование, които да са свързани с договорите на учениците в 11-и и 12-и клас в дуалното обучение. Сега те получават възнаграждение от 90 процента от минималната работна заплата, когато работят във фирмите, включени в дуалното обучение. Имаме ангажимента с бюджетната рамка за следващите години да се увеличават разходите за професионалното образование и дуалното обучение, каза министър Вълчев.

Петя Евтимова и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов предложиха да се създаде списък или регистър на предприятията, предлагащи дуално обучение. Това може да е публична административна услуга, която да се предлага безплатно на предприятията и списъкът да се актуализира на шест месеца, каза заместник-министър Борисов. 

Източник: dnes.dir.bg