Ученици

Ръка за ръка – заедно да пазим природата

Съвсем млад, екоклубът „Ръка за ръка“ на ПГпо ресторантьорство, търговия и обслужване, всъщност има почти едногодишна история. Започнали работа като пилотен проект с участие през миналата година в Деня на Дунав, днес ученици и учители са убедени, че клубът е нужен. И се радват, че имат все повече и повече привърженици. В Деня на Земята членовете на клуба – 36 ученици от 9 и 10 клас на професионалната гимназия – бяха в Регионалния исторически музей, където засадиха дърво. „Задачата на клуба е ръка за ръка да работим за опазването на природата – да е тя по-чиста и по-красива. Имаме амбиция да засадим още много дървета и всички те да са защитени“, разказва 10-окласничката Виктория Владимирова, инициатор за създаването на екоклуба. Помагат им преподавателките Искра Иванова и Диляна Петкова. Преди Деня на Земята младите еколози на гимназията са засадили в двора на училището акациеви дръвчета. В двора на музея младежите засадиха ясен. Според Виктория голямата посещаемост на музея е определила избора им на място – така всички посетители на музея ще могат да видят и тяхното дръвче. Диляна Петкова споделя, че клубът е съвсем млад клуб, но идеите им са много. Надяват се всички те да се реализират. Най-амбициозната им задача е създаването на точкова гора. „Тъй като е трудно да намерим територия, на която да бъде засадена действителна гора, ние решихме да засадим на много места по едно дърво. Започнахме от двора на училището, продължаваме в различ1 ни точки на Плевен, ще обхванем и населените места, откъдето имаме ученици“, разказва г-жа Петкова. Според младите еколози точковата гора по-лесно може да бъде опазена и защитена. Разделяйки нашите дървета, ние всъщност имаме възможност да направим една много голяма гора с отделни живи точки, обобщават идеята си учениците.
С разрастването на точковата гора младежите ще направят карта, на която ще отбелязват всяка следваща жива точка, тоест всяко засадено от тях дърво.
Логото на клуб „Ръка за ръка“ е също дело на ученичка от гимназията – 9-окласничката Михаела Петкова, фотографи, репортери и пиари
на клуба ще имат задачата да популяризират дейността на „Ръка за ръка“ в бъдеще. Младите еколози предварително бяха подготвили рекламни материали за Деня на Земята и за своето училище, които след засаждането на дръвчето раздадоха по централните улици в Плевен. Партньорството на екоклуба и Регионалния исторически музей също не е инцидентно. В съвместната им бъдеща работа са предвидени лектории и дискусии по екологични теми.