Училища

Русе спортува с кампанията “Аз обичам спорта“

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков бе гост на голям спортен празник в Русе. Градът е поредният, който се включи в Националната кампания „Аз обичам спорта“ на Министерството на физическото възпитание и спорта.

Кампанията е със социална насоченост към децата и тийнейджърите и има за цел да мотивира все повече млади хора да се занимават със спорт, припомня пресцентърът на спортното министерство.

По повод празника на българския спорт 17 май вчерашния ден бе неучебен за всички ученици от дунавския град като те имаха възможност да се вкючат в многото спортни състезния и игри.

„Много се радвам, че в този празничен ден съм тук с вас. Една от целите на ръководството на Министерството на спорта е изграждането и реконструкцията на спортната база в Русе. Двадесет години не е правено нищо за спортната база, но ние сега се опитваме да поправим това и да създадем едни много добри условия за спортуване в няколко вида спорт. Май е месец на спорта, в който във всеки един град се опитваме да обединяваме все повече деца, които да спортуват. Вярвам, че това ще се случва и в бъдеще. На добър час. Пожелавам ви много спортен дух и сърце, за да носите спорта в себе си като символ на доброто и на здравето“, каза министър Нейков на официалната церемония.

На нея присъстваха и Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, зам.-кметовете на Община Русе Иван Григоров и Свилен Иванов и областният управител на област Русе Стефко Бурджиев.

В същия ден като част от кампанията „Аз обичам спорта“, министър Нейков даде старт на лекоатлетическта щафета в „Парк на младежта“, в която участие взеха над 100 деца от 13 русенски училища.

След  награждаването на победителите в щафетата министър Нейков  посети спортен комплекс „Дуна“, където даде старт на турнир по баскетбол за юноши, в който участие взеха ученици от 5 до 7 клас.

По-късно през деня министър Нейков подари спортни пособия на участниците в турнира по футбол на малки вратички. В който участие взеха десет отбора от ученици от осми до десети клас. Веднага след това спортния министър изгледа няколко гейма от турнира по плажен волейбол, в който силите си премериха над 60 русенски ученици от осми до десети клас. Подаръци от спортното министерство получиха и малките състезателите по спортна гимнастика от Ученическата спортна школа в града, които показаха завидни умения за възрастта си от първи до трети клас.