Мнения

Рунд пореден: Родители и учители в дебат за камерите в градините

През последните две години станахме свидетели на един феномен – бръмбари в детската градина. Родители от цялата страна пращат децата си със записващи устройства, зашити в дрехите или играчките, за да докажат лошо отношение и дори насилие над тях от страна на персонала. Чухме много обидни думи на записите, вследствие на което родителите излязоха на протест и поискаха постоянно видеонаблюдение.

„Ние сме категорично „за” използването на камери. Нашите наблюдения са, че огромна част от учителите също са „За” поставянето на камери в училищата и детските градини. Те няма от какво да се притесняват, защото вършат работата си съвестно”, заяви днес пред Нова телевизия Ема Черногорска, от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

„Проблемът с видеокамерите не е директно свързан с големия проблем, с който ние се сблъскваме. Дори епизодични, тези случаи са недопустими. Мисля, че други са пътищата, които биха могли да провокират намаляването на насилието и агресията в образователните институции”, коментира зам.-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов.

„Факт е, че в момента доверието към учителите е сринато. Единствената мярка, която сега може да успокои родителите, за да ги няма тези бръмбари, това са камерите. Ако няма легално поставени камери, ще има подобни незаконни записващи устройства. Защото родителите са в такава ситуация, че те няма към кого да се обърнат, когато имат някакво притеснение”, добави Ема Черногорска, от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

„Изследване от 2015 – 2016 година показва, че 65% от насилието е в дома, в семейството. Може би утре ще предложите един чип във всяко дете и проблемът да бъде решен. В повечето от училищата има видеокамери, но те се използват при определени случаи”, каза още зам.-председателят на Синдиката на българските учители Красимир Попов.

Източник: nova.bg