Училища

Румяна Коларова разкритикува работата по реформата в училищното образование

„Начинът, по който кабинетът „Орешарски“ работеше по реформата на училищното образование от първи до 12-и клас, създаде изключително голямо напрежение. Бяха декларирани намерения, които се разминават с всичко, достигнато до момента“, отбеляза в интервю за „24 часа“ служебният образователен министър доц д-р Румяна Коларова.

„Например през две поредни правителства – на Борисов и на Станишев, тема за закриване на езиковите училища не беше поставяна. Защото в учителската общност има съгласие, че това е система, която работи ефективно, гарантира качество на образованието и се характеризира с устойчивост“, допълни тя.

„Тази система с малко ресурс постига много добри резултати. Не мога да разбера по каква логика и под натиска на чии интереси отново беше поставен въпросът дали има смисъл да съществуват езиковите училища. Вероятно, за да се създаде ненужно напрежение и усещане за безсмисленост в реформата на средното образование“, каза още Коларова.

„Това е една голяма тема и според мен съгласието по нея в 41-ото народно събрание бе гарантирано чрез гласуване на почти целия закон за средното образование. Знаете, че той не мина на косъм. Беше въпрос на минимално усилие, което не беше направено. Надявам се, че в следващия парламент ще има достатъчно политическа воля и разум, за да бъде доведена докрай реформата в средното образование“.

Не по-маловажен е въпросът и за професионалното образование. Има елитни професионални училища и в този случай ще стъпим върху новоприетите от 42-ото НС промени в закона – въвеждането на система от защитени професии, на обучение чрез работа, на система за валидизиране/признаване на професионални умения. Важно е, че браншовите организации на работодателите получават нови функции. От министерството зависи дали ще се приемат четирите наредби, чрез които новите промени в закона ще бъдат приложени. Но доколкото работодателите са гарантирали своята подкрепа, планирам да работим на основата на стандарти, изработени от успешен пилотен проект, като привлечем средства от швейцарската програма