Мнения Ученици

Румяна Коларова: Образователната система се превръща в нещо уродливо

„Образователната система е толкова остаряла, че се превръща в нещо уродливо. Време е да се потърси промяна в качеството на образователния модел.

Полша е много добър пример за това – първо в средното, после във висшето образование. Нека да знаем че има добри модели и по някакъв начин да търсим.“ Това каза бившият министър на образованието Румяна Коларова във връзка със зачестилите случаи на агресия в училище.

„Ясно е, че децата през по-голямото време са в училище и тук отговорността пада върху учителя“, категорична беше Коларова в интервю за bTV.

По думите ѝ основният фактор на социализация е училището: „Когато е абдикирало, когато учителят не е авторитет се създава вакуум, който се запълва от всичко останало. Така че за мен отново училището е основен фактор.“ Коларова уточни, че със сигурност родителите трябва да се включат в процеса, но най-силният фактор е учителят. Тя обърна внимание и на проблема за драстичната разлика в групите училища.

Според учителя Емил Джасим министерството на образованието не прави нищо ефективно, за да промени ситуацията. По думите му прикриването на случаите на агресия е проблем на менажирането: „Ако се управлява добре няма да има проблем с прикриването.“

Джасим е категоричен, че става дума за липсата на подготовка у много учители, за което те на са виновни. Той припомни, че всеки път, когато се излъчва клип с насилие се увеличава болката на жертвата.  Психологът Маргарита Бакрачева обърна внимание на проблема, че всеки очаква някой друг да се намеси, както и че съществува модерния момент, който може да ни постави в ролята на интересния, на звездата за три минути.

По думите ѝ вторичната виктимизация води до създаването на нагласата, че живеем във враждебен свят и няма кой да ни помогне. Според Бакрачева акцентът трябва да се постави върху наказанието на насилието и поощряването за положителните модели. Много е важно жертвата да знае, че и други хора са попадали в нейната ситуация и да потърси помощ, допълни още психологът.

Източник: actualno.com