Учители

Румяна Коларова изказа съболезнования на семейството на Валери Петров

Днес след кратко боледуване почина големият български поет и драматург Валери Петров. По повод смъртта на акад. Петров министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова изпрати съболезнователна телеграма до семейството му, в която се казва:

„Приемете най-искрените ми съболезнования по повод кончината на класика на българската литература, на преводача, драматурга и сценариста академик Валери Петров.

В сърцата и мислите на поколения българи със сигурност се е запазила частица от творческите и житейските послания на твореца Валери Петров, изказвани с неповторимата му блага усмивка и винаги заредени с повика за човечност. Той не можеше да си представи, „че човек може да създава красота, без да буди добро“. И не спираше да твори с онзи весел скепсис към живота, в който „двете начала – Красивото и Доброто, вървят ръка за ръка“, както и с прозренията, присъщи само на най-извисените личности.

Всяко българско дете е заспивало с неговата чудна приказка „Копче за сън“, всеки български ученик изучава творчеството на Шекспир чрез неговия брилянтен превод.  Всеки родител би трябвало да се вслушва в мъдрите съвети на поета, че чрез детето възрастният може да преподреди ценностната си система, за да излъчва любов и да възпитава в любов.

Поклон пред паметта му!“