Мнения

Румънци в България: Искаме да учим майчин език

Според последното преброяване на населението в България от 2011 г. 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки.

Днес стана ясно, че румънската общност у нас се е оплакала от липсата на възможност да изучава родния си език в българските училища, пише „Романиа либера“, цитиран от БТА.

Представителите на тази етническа група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Горепосочените статистически данни се поставят на сериозно съмнение от представители на румънската общност у нас.

Еуджен Попеску, който е председател на Националната фондация на румънците в света, на територията на България живеят между 150 000 и 170 000 румънци.

Българите в Румъния имат училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент. Това обаче го няма за румънците в България, възмущава се Попеску.

Той се изказа по време на фолклорен фестивал във видинското село Раброво. Според неговото мнение румънската държава трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително и да се оплаче в европейските структури.

В цялата история се намесва и името на председателя на съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев, който твърди че у нас съществува неофициална забрана в българските училища да се учи румънски.

Оригиналната статия