Ученици

Румен Христов втори в световна ранглиста

Шуменският феномен на информатиката Румен Христов се изкачи на второ място във вечната световна ранглиста в дисциплината, след като спечели поредния си златен медал, този път на международно състезание в италианския град Симеоне.

Това съобщи ръководителят на шуменската школа „А&Б“ Бисерка Йовчева, която подготвя Христов., цитирана от „Стандарт“.

Отличията на Христов от състезания от подобен ранг са три златни и два сребърни. Това бе и последното ученическо състезание, след което възпитаникът на природоматематическата гимназия в Шумен ще отлети за Орландо, където се провеждат финалите на Топкодер.

Останалите български представители на ХХIV  международна олимпиада по информатика завоюваха два сребърни медала – за Йордан Чапъров от Ямбол и Христо Венев от София, и един бронзов медал за Георги Георгиев от София.

Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и проф. Стоян Капралов, дмн, Технически университет – Габрово.

С поредния си успех българските ученици се наредиха сред участниците от десетте най-силни държави в информатиката. На олимпиадата в Италия се конкурираха 317 ученици от 80 страни.

Седем от учениците на шуменската школа по информатика и математика тази година са номинирани за наградата „Джон Атанасов“, която ще бъде връчена от президента Росен Плевнелиев на 4 октомври.

До момента престижната награда е връчвана четири пъти, три от които – на Румен Христов, но според новия регламент носители на отличието губят правото да бъдат номинирани отново.