Ученици

Ромчета пропускали училище заради банкети и автобуси

Броят на отсъстващите ученици в три от пловдивските гимназии достига 70%, а в някои случаи и 90%.

Това са установили внезапни проверки от мобилните екипи, които работят по Механизма за обхват, обясниха депутати на заседанието на образователната комисия в парламента.

Те са извършени в Професионална гимназия (ПГ) по машиностроене, ПГ по строителни технологии „Пеньо Пенев“ и ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“, в които голяма част от децата са от малцинствата или от семейства с нисък социален статус. Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че най-големи проблеми с посещаемостта има област Пловдив и София- град, следвани от София-област и Сливен. „Сред оправданията за отсъствията са – „не се е събудил сутринта“, „свалиха го от автобуса“, „вечерта имаше банкет“, коментира министърът.

„Проверките са внезапни и служителите в мобилните екипи не знаят накъде ще тръгнат сутринта, за да няма изтичане на информация. Фокусът е върху рисковите училища от гледна точка на посещаемостта, които обикновено са с концентрация на проблемни деца.“, обясни Вълчев. В момента работата на мобилните екипи е фокусирана върху ежедневната посещаемост на учениците и съвместната работа с родители и училище.

Източник: monitor.bg