Училища

Ромско мега училище се създава в Самоков

В Самоков създадоха мега училище. В него обаче всичките близо 1000 ученици са от ромски произход. Родители отказват да записват децата си там.

Неправителствена организация от Самоков обвини властите, че извършват сегрегация спрямо ромските ученици като обединяват две училища в едно с 950 ученици. Всъщност се оказа, че отношението между роми и българи в Самоков е 60 на 40.

Синът на Владо и Ана трябва да е в пети клас, но не е записан никъде и си стои вкъщи. Бащата Владимир Нанов казва, че са ги отхвърлили, защото по лична карта са в махалата. Не искат синът им да учи в училище само с роми, държат той да контактува и с българчета. Родителите са готови да плащат глоба, но няма да запишат детето си в новото ромско мега училище.

Общо учениците в новото обединено училище в Самоков са 950 и всички до един са роми. Училището е разделено в две сгради – за началните ученици и за професионално обучение до 10 клас.

За правозащитните организации това е сегрегация: „Разделен подход – не е нормално чисто административно да се показва разделение и това е всъщност и много опасно, защото е заплаха за националната сигурност, както за страната, така и за самия град”, казва Христо Николов. В училищата с повече българчета признават, че директорите си прехвърлят отговорността.

„Тази година проблемът ескалира, защото някои директори се притесняват да приемат ромчета и в Основно училище „Свети Кирил и Методи” има два пети класа, единият е маломерен. Редно е да ги приемат там”, коментира Антоанета Антонова.

В Самоков ромчетата са повече от българчетата. Повече от 20 деца не са записани никъде. До момента от Министерството на образованието не са излезли с позиция по проблема. От общината казаха за bTV, че там няма нито едно училище, в което да не учат ученици роми.

Източник: btvnovinite.bg