Училища

Роми нападат деца и възрастни до училища в столичния квартал „Люлин“

Група млади роми нападат деца и възрастни в столичния квартал „Люлин“. За това сигнализират родители и потърпевши на набезите. Нападенията са станали пред няколко училища – 137-мо, 90-то, 33-то и в близост до метростанции. Част от тях са извършени посред бял ден, по обяд, когато децата се прибират или отиват на училище. В някои от случаите жертвите са били заплашвани с нож.

„На път за работа, в 6 без 15 сутринта, минавайки покрай блоковете, усетих някакви стъпки, обърнах се и в момента в който се обърнах да тръгнах наобратно и ме нападнаха. Хвана ме за гушата и каза дай чантата“, разказа жена пред Нова. Когато се осъзнала видяла момче със сива качулка да тича с чантата й. „Уплахът беше много голям“, споделя жената.

Сред жертвите на наглите роми е и младеж, който бил сам на улицата. „Появиха се отнякъде, двама по-големи и един по-малък, минаха зад мене, заобиколиха ме отляво и отдясно, двамата по-големи, малкото остана по-отзад. Когато прецениха, че няма никой и че е удобно да нападнат, започнаха да разпитват за пари“, спомня си младият мъж. Той казал, че няма пари и тръгнал да бяга. Нападателите обаче го ударили. „Скрих се в метрото, три дни имах голяма синина на окото“, каза младежът.

За проблема сигнализират и родители на нападнати деца. Майка на учеинк в 137-мо училище разказа, че детето ѝ е в 6 клас и било нападнато на връщане от училище. Ромите пресрещнали него и още две момчета и им казали да си дават парите, за да нямат проблеми. Момчето доброволно извадило всичко, което има, другите деца нямали пари.

„Нападателят е от ромски произход, децата го разпознаха“, каза майката и разказа и за други такива случаи. „Съученик на сина ми, преди около две седмици, е бил брутално пребит в „Люлин 2“, каза жената. Момчето отивало на училище, когато го пресрещнали трима младежи от ромски произход, повалили го на земята и му взели абсолютно всичко – пари, телефон, ключове и др.

Баща разказа, че и синът му е бил потърпевш. Момчето се връщало от тренировка, когато го нападнали на излизане от залата. „Тръгнал към спирката, отзад двама цигани го питат има ли пари, блъскат го. Той казва, че няма, ритат го. Били са с нож“, разказа мъжът. На другия ден той и синът му подали жалба в Девето районно. Докато пишели, ромите минали покрай сградата и младежът ги разпознал.

От полицията обясняват, че нападателите са задържани, но после са освободени. Проблемът стигнал и до кмета на „Люлин“, който свикал спешна среща с ръководството на районното. По време на разговорите станало ясно, че за квартал, който е с големината на град с 250 000 жители, отговарят 16 квартални полицаи.

„Пет патрулки отговарят за целия „Люлин“, „Обеля“ „Модерно предградие“, „Надежда“ 5 и 6 „Банкя“ и „Иваняне“, каза люлинчанин, присъствал на срещата. Според него било решено да се искат още униформени, но всичко е въпрос на бюджет.

Източник: kanal3.bg