Мнения

Розови фланелки срещу тормоза в училище

Последната сряда на месец февруари в различни страни по света се отбелязва като Ден за борба с тормоза в училище. Нарича се още Ден на розовата фланелка и датира от 2007 г.

Тогава две канадски момчета решили да подкрепят свой съученик, който бил тормозен и подиграван заради розовата блуза, с която отишъл на училище. На следващия ден момчетата раздали 50 розови тениски на свои приятели и съученици, за да заявят своя протест срещу тормоза и насилието.

Много бързо инициативата става популярна по целия свят, а от 2012 година се отбелязва активно и в България.

Всички 14 училища на територията на община Гоце Делче получиха специално подготвени за този ден тениски с надписи „Аз избирам доброто!“ и „Доброта и Разбирателство“, съобщава „Стандарт“.

Те прочетоха и тематични брошури със съвети за преодоляване на агресията, както и други полезни материали, с които да отбележат по своя преценка Деня за борба с тормоза в училище.

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев, който е председател на тази комисия, заяви своята категорична подкрепа за инициативата и отправи към учебните заведения апел да направят нужното, за да отбележат подобаващо този ден.