Ученици

Родни ученици получиха награди от световни компании

Трима български гимназисти са сред победителите в проекта Space Tube, подкрепен от компаниите „Майкрософт“, „Еърбъс“ и 3М.

Те се съревноваваха с ученици от няколко европейски държави, сред които и България. Децата имаха за задача да тестват знанията си и да изследват Космоса.

Антон Иванов от СУ „Васил Левски“ в Елин Пелин, Йоан Стоянов от СУ „Христо Ботев“ в с. Горна Малина и Кристиан Георгиев от Професионална гимназия по телекомуникации в София показаха отлични познания чрез създадено от тях видео, коментиращо разминаванията между физиката и научната фантастика в известни филми за Космоса. Интерактивното представяне на учениците им донесе победа в конкурса, заедно с белгийския отбор.

„През 2025 година работата в екип ще бъде сред най-важните умения за успех наравно с креативното мислене и в така наречените STEM умения (STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Адаптирането на училищната система е ключово за подготовката на учениците за икономиката на новото съвремие. Радвам се, че в България имаме преподаватели и училища, които търсят и намират възможности за сътрудничество по международни проекти. Проактивността и креативното мислене се развиват, когато учениците имат свободата да проверяват знанията си и сами да стигат до заключения. Младите български таланти показаха именно това във видеото си.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дискусия с победителите.

Победителите в проекта бяха поздравени от вицепрезидента на „Майкрософт“ Джон Франк и директора на 3М за Европа Максим Бюро. Децата посетиха също и центъра по иновации на 3М в Дюселдорф и Европейската космическа агенция в Брюксел.

Източник: monitor.bg