Ученици

Родни ученици грабнаха 6 медала от от XIV-ата Жаутиковска олимпиада

1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха учениците от Софийската математическа гимназия от XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. Тя се проведе в периода 10 – 15 януари 2018 г. в Алмати, Казахстан. В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави.

Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини.

България бе представена от 5 отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен.

Индивидуални медали: В раздел „Математика” Кирил Бангачев и Борислав Антов се завръщат със сребърни медали, а Калоян Алексиев – с бронзов медал. В раздел „Информатика” Виктор Терзиев завоюва златен медал, а Илия Божинов – бронзов медал. В раздел „Физика” Георги Александров се завръща със сребърен медал. В отборната надпревара Софийска математическа гимназия завоюва трета награда.

Ръководители на отбора ни са учителите: Румяна Караджова, Петя Тодорова и Васил Тинчев. 

Всички български състезатели се представиха традиционно на високо ниво и предизвикаха заслужено уважение сред останалите участници в олимпиадата.

Отборът ни пристига днес, 16 януари 2018 г.,на летище София  с полет от Истанбул в 15:05 ч.

Източник: nova.bg