Училища

Родна система за интерактивно образование, внедрена в 3 училища, е сред победителите в NOVATech

Български отбор спечели почетното трето място на регионалния кръг за Централна и Източна Европа от състезанието за иновативни проекти и технологии NOVATech 2009. Екипът от български студенти и инженери MindPoint впечатли компетентното жури в Израел с проекта си Envision, който представлява интерактивна образователна система за началните класове на училищата. С комбинацията от Envision и минимално оборудване – компютър и мишка за всеки ученик, проектор и екран – преподаването и изпитването се превръщат в интересна интерактивна аудио-визуална игра за децата. Системата вече е пилотно внедрена в 3 български училища.Поради сериозното социално значение и потенциал на идеята, организаторите на състезанието удостоиха българския отбора със специална допълнителна квота за участие на финала на своеобразното „световно първенство” за иновации.

Родният отбор стана един от победителите в регионалния кръг в Тел Авив в конкуренция с още 14 отбора от България, Израел, Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Турция. NOVATech се организира ежегодно от Българския институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) в партньорство с Intel и Университета Berkeley. Регионалната надпревара е квалификационен кръг за световното състезание за технологично предприемачество – IBTEC. През ноември отбори от цял свят, включително и българският MindPoint, ще се състезават за големите награди от $50 000 за първо място и $30 000 за второ място в Университета Berkeley в САЩ. Паричните награди са предназначени за развитието и превръщането на печелившите проекти в реални бизнес начинания.

Първото място сред иновативните проекти в Централна и Източна Европа и награда от $20 000 спечели отборът от Турция – Protcare. Те представиха нетрадиционна иновативна разработка в областта на биотехнологиите. Победителите са създали концепция за бебешка пелена с вградена технология за моментен химичен анализ на урината, който бързо и прецизно отчита в извънлабораторна среда наличието на вредни вещества в организма на детето.

Един от отборите на домакините – Vizmo Group, беше класиран на второ място и спечели наградата от $10 000 долара за проекта си в сферата на мобилните услуги. Проектът на израелския тим е платформа, която позволява на кол центрове или други бизнес организации да разработват и предоставят дистанционно на клиентите си специални услуги или приложения за мобилните им телефони.

Наградите на победителите бяха връчени лично от проф. Марк Харис, директор на направлението за висше образование и изследвания на Intel EMEA и Ури Арази, директор на Intel Capital Израел.Българският институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) е партньор на Intel Education и Университет Berkeley за организирането и провеждането на състезанието NOVATech, както на национално, така и на регионално ниво.

Страните-участнички в регионалната надпревара са България, Румъния, Словакия, Турция, Унгария, Полша, Сърбия, Чехия и Израел. Всяка от тях излъчва по два отбора, които се представят на регионалното състезание. През 2009 г. журито в националния кръг за България излъчи и извънреден трети победител, който беше именно MindPoint. Първите два класирани проекта на регионалния кръг за Централна и Източна Европа получават парични награди съответно от $20 000 и $10 000 и правото да представят техните иновативни идеи на световния финал в Университета Berkeley, Калифорния.

Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/