Училища

Родител на дете от частно училище: 150 млн. лв на година не се харчат по предназначение

От инициативния родителски комитет, който е категорично ЗА държавно финансиране на частние училище, призоват политиците да не политизират темата, позовавайки се на конституцията, и окончателно да одобрят принципа „парите да следват ученика“.

Освен това от там смятат, че всяка година 150 млн. лв. от бюджета на Министерството на образованието не се харчат по предназначение.

„Бюджетът в системата се разходва, по справки, подадени от служба „Админ“. А тази служба обработва само данни от общински и държавни училища. Там не влизат децата от частните училища, не влизат децата, които са отпаднали, не влизат и децата, които са български граждани, но не живеят и не учат в България. Става дума за около 30% от децата на България“, заяви Грета Ганева от инициативния комитет.

„Изчислено, това са 150 – 160 млн. лева, които всяка година се съдържат в бюджета на България, предвидени са за българските деца, за образованието, но не достигат до тях. В края на годината обаче тези пари не се връщат отново в бюджета и не отиват към финансирането на държавните и общинските училища“, обясни още тя, като изрично подчерта, че това е нейна лична позиция, пише „Монитор“.