Ученици

Родител иска да извинят отсъствията на протестиращи ученици

Интересно писмо на родител до просветен шеф публикува вестник „Ловеч Прес“. В него баща на ученик хвърля обвинения по адрес на директора на училището, в което учи синът му, който е написал неизвинени отсъствия на ученика. Въпросното дете е трябвало да се лекува от настинка и висока температура по предписание на лекар, но е събрал сили и се е включил в прословутите протести за по-голяма ваканция.

За бащата синът е демократ с право да изрази позицията си, а директорът се е вживял в ролята на Господ, след като е написал неизвинени отсъствия на болен ученик.

Кой е прав и кой не е, всеки може да реши сам за себе си от писмото, което вестникът публикува:

Здравейте! Пиша ви тези редове, тъй като синът ми на 10 декември вдигна висока температура, отиде на лекар, който удостовери състоянието му с издаване на медицинска бележка, която му забранява да ходи на училище, но нищо повече – в смисъл никъде не се упоменава, че е длъжен да си стои вкъщи. Синът ми решава да отиде до центъра на Ловеч, където има стачкуващи ученици от неговото училище с искания за по-дълга ваканция, и съответно да ги подкрепи. Но не щеш ли, днес 13 декември, отивайки на училище, класната му заявява, че директорът Радослав Хитов е разпоредил всички деца, участвали в т. нар. стачка, да бъдат с неизвинени отсъствия, като с тези си действия същият този човек се явява нещо като Господ, пренебрегвайки мнението на лекаря и незачитайки медицинското удостоверение, с което синът ми доказва, че е бил болен в този ден!

Това, че един човек е болен, правили го неадекватен и може ли да го възпре да изрази мнението си демократично, при това имайки тази възможност на високо ниво в Регионалния инспекторат по образованието? Мисля, че г-н Хитов се е възприел доста сериозно, като не взима предвид лекарско мнение и се раз порежда със здравето на децата ни. Това ли е демократичното в Езиковата гимназия на Ловеч? Или си е най-обикновен тоталитаризъм с днешна дата? Ако на това ще се научат децата ни, как ще искаме да ни управляват след 10 години? Може би с методите на г-н Хитов? Не, благодаря ви, господине, вие не сте човекът, който ще стои над здравеопазването в страната ни, за да пренебрегвате лекарско мнение, с което лекарят защитава детето ми, и „вашето“ училище, защото имам чувството, че сте приели ЕГ за своя собственост и се разпореждате с властта си все едно, че сте си у вас.

А и вие, г-н Райков, вземете необходимите мерки с поведението на вашите директори, които се държат деспотично с децата ни, и не си правете пиар за тяхна сметка, защото, ако не е било правилно тяхното поведение, вие пък защо ги приехте и ги изслушахте, та дори дадохте обещания да проверите техните искания и да направите каквото можете. Ето, бихте могъл да се разпоредите да им бъдат извинени поне отсъствията, щом като са били при вас, а не някъде да пият, да се дрогират и т. н. Тези деца все още имат интерес към училището, а поради какви причини искате да го загубят!? Не ги карайте да мразят учителите си и институцията, която вие ръководите…

Един обиден баща