Училища

Родители със сигнал: Деца се приемат по „втория начин“ в детски градини

Как се приемат деца в детските градини в столицата? Родители направиха скандални разкрития по този казус във Facebook. По думите им са извършени редица нарушения при приема в детска градина „Звънче“ №2 в район „Триадица“. Очаква се днес Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които са събрали подадените сигнали, заедно с родители да внесат жалба до дирекция „Образование“ към Столичната община.

Според Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система до тях са подадени десетки сигнали от учители и родители за нарушения при приема на деца в детска градина „Звънче“. „Главното нарушение е в разминаването на броя на приетите деца през публичната система и реалната бройка на самите групи. В една група за 30 деца изведнъж се оказва, че всъщност са 40. Освен приема по общ ред се приемат още 10 деца по „втория начин“ чрез различни способи“, уточни Николов.

По думите му на места се използва фалшиво медицинско свидетелство, че детето е с хронично заболяване и то реално влиза без проблем. „Има деца, които имат хронично заболяване, освен това живеят срещу детската градина и пак не могат да влязат, защото не могат да си позволят „дарението“. Сумата варира обикновено от 2 до 5 000 лв.“, допълни още той.

Родители на деца са категорични, че начинът едно дете да влезе по „втория начин“ вече е добре познат на всички родители в столицата. „От всички се знае къде-какви пари трябва да бъдат дадат, че детето им да влезе безпроблемно. Проблем с приема на деца с хронични заболявания също е много голям. Те не минават през системата и не се знае на какъв принцип влизат“, обобщиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Те са на мнение, че трябва непременно да се направят необходимите проверки, а кандидатстването и приемът да са точно категоризирани, за да няма злоупотреби.

Източник: bgonair.bg