Ученици

Родители срещу учени заради сгрешена задача от матурата

Преди дни родители на седмокласници алармираха, че в изпита по математика след VII клас има задача със сгрешено условие, което подвежда децата. Основното объркване за децата е, че в задачата е описан остроъгълен триъгълник, но със зададените параметри излиза, че триъгълникът е тъпоъгълен.

„Задачата е сгрешена, може да се оправи по най-лесния начин – да пишат, че триъгълникът е разностранен, а не, че е остроъгълен, тогава всичко е вярно“, коментира Лъчезар Лазаров, който е автор на учебници по математика. Преподавателят Ваня Захариева пък обясни, че няма риск заради сгрешеното условие учениците да бъдат ощетени.

В разговора участва и родител на седмокласник – Елена Хаджигенова, която изрази възмущението си от системната поява на такъв тип грешки. „От 2010 г. насам няма година, в която да няма грешка – дали в изпитните материали за 7 клас, дали в тези за 12 клас… На какво учим тези деца? Отделно, отношението на самите матури към децата е като към престъпници“, коментира Хаджигенова пред Bulgaria ON AIR.

Източник: bgonair.bg