Учители

Родители срещу педагози заради тормоз в детските градини

Синдикатът на българските учители се обяви срещу записващите устройства, с които родителите изпращат децата си на детска градина. Какво се притесняват, че ще се види? Каква е драмата да няма видеонаблюдение в училищата и детските градини? Тези въпроси поставиха пред Bulgaria ON AIR Ема Черногорска от Сдружение „За децата ни“ и Мисис България 2012 Йордана Димитрова.

„Нашият протест е срещу системата, която не позволява родителите да са спокойни и педагозите да вършат работата си спокойно. Никоя майка не тръгва предубедена, че неминуемо ще се случи нещо лошо. Личният ми опит сочи, че когато се случат няколко случки, започваш да се съмняваш. Затова много родители прибягват до „бръмбарчета“, обясни Ема Черногорска.

Тя обяви, че следващата стъпка е създаването на инициативен комитет, тъй като след срещата им в общината са разбрали, че трябва да се качат на по-горно ниво. „Срещата не доведе до никакви резултати. Исканията ни са за цялостна реформа на системата. Трябва да работим всички заедно – родители, учители, Министерство на образованието“, каза още Ема Черногорска от Сдружение „За децата ни“.

Йордана Димитрова се обяви твърдо „За“ родителите да имат достъп до своите деца и да знаят какво правят децата им. По думите й видеонаблюдението ще реши много проблеми и за двете страни – учители и родители. „Това ще внесе корекция и внимание. Видеонаблюдението е едно добро начало и обединявайки се можем да постигнем много добри резултати“, отбеляза тя.

Детска учителка сподели в телефонна връзка, че няма начин 35 деца да бъдат адаптирани с магическа пръчка. Тя е категорична, че на децата им трябва много време, тъй като идват от различни семейства и различна социална среда. „Убийствено е да работите с 35 деца с по двама родители, които са нахъсани срещу педагозите. Родителите ни обиждат, ритат и плюят. Учителите трябва да имат авторитет и достойнство“, сподели тя.

Източник: bgonair.bg