Ученици

Родители скочиха срещу психопрофилите на децата в забавачките

Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите. Както Teacher.bg писа, целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

„Какво означава „образователни трудности“? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?“, пита Ирена Христова. Според Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика „всяко второ 3-годишно дете“ да се определя като проблемно

„Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите“, пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

„Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията“, коментира пред „Монитор“ и Цвета Брестничка, председател на УС на „Асоциация родители“. Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

„Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили – това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно“, коментира още Брестничка.

Източник: monitor.bg