Институции Ученици

Родители скочиха срещу недостига на места в детските градини и ясли в София

Родители протестираха в понеделник срещу липсата на места в детските градини и ясли в София. Според справка на Столичната община недостиг на места в детските градини няма. Данните сочат, че се чака само за конкретни детски градини в четири района, съобщи бТВ.

Недостиг има в яслените групи, за които кандидатстват 5200 деца. Тази година 54 хиляди деца посещават общинските ясли, детски градини и подготвителни групи. От началото на 2018 г. са построени три сгради на детски градини, до края на годината ще приключи строителството на още 2 и ще започне изграждането на други 4. Въпреки това родители готвят протести и искат две оставки в дирекция „Образование“.

Мартин е на 2. Тази есен за него няма място в детска ясла. 59 деца се борили за едно място. Момченцето не отговаря и на някои от критериите. Баща му е пенсионер, просто Мартин се е появил по-късно в живота на родителите си. „Не се дава точка за родителя, който на практика е изработил към държавата полагащото му се време, нашето детето е ощетено, защото баща му е пенсионер”, посочи Лилия Трифонова.

Заради хроничния проблем с местата в детските градини от Инициативния комитет за качествено образование готвят протест. И предлагат децата, които остават извън класацията, да получават ваучери, равни на издръжката им в общинска детска градина. Така семействата няма да са принудени да лъжат системата.

Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, посочи, че много родители се виждат принудени да вадят фалшиви протоколи за хронични заболявания само и само, за да им бъдат приети децата. Вариант за малкия Мартин е той да ходи на частна детска градина, която ще натовари бюджета на семейството.

„Детските заведения дават не само интелектуално развитие, помагат на децата да се социализират. Друго е да се общува с негови връстници, да играе с деца”, коментира майка му. От Столичната община обясниха, че в последните 11 години в София са разкрити над 16 хил. нови места в детските градини и яслите. През това време са построени и 92 нови сгради.

Източник: btvnovinite.bg